Liv Annike vender tilbake til PwC for å jobbe med bærekraft

15/02/23

Liv Annike Kverneland vender snuten “heimatt” til PwC, der hele karrieren startet. Med seg i sekken har hun 20 års erfaring med finansiell rapportering både som revisor og CFO, og skal nå bidra inn i PwCs store satsning på bærekraftshjelp til bedrifter i omstilling. 

Liv Annike Kverneland, ny partner i ESG-teamet i PwC Norge, står utendørs og smiler i fargerik jakke.

Liv Annike startet sin karriere som summer intern i PwC i 2001, og siden den gang har revisorens og økonomisjefens rolle og oppgaver vært i enorm utvikling.

Det var på en bedriftspresentasjon på NHH tilbake i 2000 at hun kom i kontakt med PwC, etter å ha møtt partner Gøril Hyni.

– Etter en god og interessant prat med Gøril etter bedriftspresentasjonen, ble interessen min for revisjon og for PwC vekket. Jeg likte henne veldig godt, og tenkte: “Om hun trives i PwC, da vil jeg også gjøre det”. Det var helt riktig. 

– Jeg husker slagordet til PwC den gang var: “Den gode starten”. På det tidspunktet hadde jeg ikke noe forhold til det selv, men i dag kan jeg se at dèt var det virkelig. Jeg fikk jobbe med ekstremt dyktige mennesker, og fikk etablert en verktøykasse tidlig i karriereløpet som har vært verdifull for meg hele veien, forteller Kverneland. 

Etter å ha jobbet i PwC i 7 år, startet en 13 år lang reise som CFO i flere selskaper innenfor design- og teknologibransjen. Making Waves, Computas, Webstep og CAMO Software for å nevne noen.

Når hun nå vender snuten hjem igjen til PwC, gleder hun seg til å bli en del av bærekraftsteamet, som skal hjelpe andre selskaper med å bli mer robuste for fremtiden.

– Mange selskaper står foran store utfordringer knyttet til hvordan de skal omstille seg for å tilpasse virksomheten til det grønne skiftet, og hvordan de skal rapportere på det de gjør til omverdenen. Dette er noe som PwC har fantastiske forutsetninger til å hjelpe dem med, med våre tverrfaglige team.

Liv Annike

Liv Annike mener vi bare har sett starten på den store bølgen av nye ansvarsområder og oppgaver som havner på pulten til landets CFOer. Vi er fortsatt i startgropen hva gjelder utviklingen av god bærekraftsrapportering. Det er naturlig at CFOen, men sin erfaring fra den finansielle rapporteringen, tar et sterkt eierskap til dette for å sikre at informasjonen blir relevant, etterprøvbar og konsistent. 

– Min største motivasjon inn i jobben i PwC, er å få være en aktiv bidragsyter til grønn omstilling. Jeg kjenner en stor omsorg for norske virksomheter som står midt oppe i det. Jeg skjønner hvor vanskelig det kan være å navigere i  rapporteringskravene og forventningene knyttet til bærekraft, for ikke å snakke om reguleringene som er på vei fra EU. Det føles meningsfylt å være med og hjelpe dem, forteller hun. 

Selv om hun sluttet i PwC for 13 år siden, har hun som kunde benyttet seg av spesialistkompetansen i ulike deler av selskapet opptil flere ganger. Å oppleve PwC fra kundesiden, forteller Liv Annike, har vært meget positivt og har bidratt til å øke attraktiviteten til PwC som arbeidsgiver. 

– PwC satser på de riktige tingene, og erkjennelsen av at det trengs tverrfaglig kompetanse i team for å løse kundenes utfordringer, tror jeg er både viktig og riktig. For meg gjør det PwC til en arbeidsgiver jeg ønsker å satse på og identifisere meg med.

Liv Annike

Fem kjappe om Liv Annike

  • Liv Annike Kverneland er født og oppvokst på Jæren
  • Utdannet siviløkonom fra NHH, MRR-utdanning fra BI
  • Startet et internship i PwC sommeren 2001
  • 20 års erfaring med finansiell rapportering som revisor og CFO
  • Kom tilbake til PwC høsten 2022, og jobber nå som partner i bærekraftsteamet
Liv Annike Kverneland sitter smilende i en stol

Liv Annike gleder seg til å jobbe med bærekraftig omstilling.

Det var høsten 2022 hun startet i sin stilling som partner i bærekraftsteamet, og hun har allerede fra første dag fått arbeide tett med selskapets kunder med relevante problemstillinger. Erfaringen hennes som revisor og CFO komplementerer temaets spesialistkompetanse på bærekraft i et marked der disse to fagområdene i stadig større grad jobber sammen hos PwCs kunder: 

– Jeg har alltid tenkt at et regnskap i sin tradisjonelle form er for snevert med tanke på å synliggjøre den verdi en virksomhet skaper. Det er jo ikke nødvendigvis slik at et selskap som “går i null” ikke skaper verdi selv om det ikke gir avkastning til aksjonærene? Det er heller ikke nødvendigvis slik at et selskap som tjener masse penger, har et positivt bidrag til samfunnet som helhet. Så du kan si jeg alltid har forsøkt å ha et litt bredere perspektiv med meg: Å forstå hva tallene i regnskapet og bærekraftsrapportene betyr er verdifullt for alle som tilhører og er i kontakt med organisasjonen. Om det er samarbeidspartnere, kunder, ansatte eller leverandører, er det viktig at alle forstår hvilken påvirkning selskapet har på omgivelsene, utover verdien som genereres til aksjonærer, forteller hun.

Det er tydelig at Liv Annike elsker faget sitt.

– Selskapene stilles jo også i stadig større grad til ansvar for hva som skjer i verdikjeden sin, ikke bare selskapets direkte påvirkning. Det forventes eksempelvis at selskaper utviser aktsomhet i valget av sine leverandører med tanke på om de overholder menneskerettighetene. Dette er med på å løfte bærekraft høyt opp på den strategiske agendaen i selskapene.Det er helt naturlig at de med økonomikompetanse tar ansvar på dette området som så sterkt berører både strategi og rapportering, og derfor blir det helt nødvendig for CFO å ha kompetanse på bærekraft. Jeg har hørt at noen har begynt å døpe CFOen om til CVO - Chief Value Officer. Det synes jeg er en mer passende tittel, avslutter Liv Annike. 

– Selskapene stilles jo også i stadig større grad til ansvar for hva som skjer i verdikjeden sin, ikke bare selskapets direkte påvirkning.

Liv Annike